Prima pagină > 1, bloguri, bloguri bune, dezamagire, Filozofie, viata > Nietzsche: „Dumnezeu a murit!”(I)

Nietzsche: „Dumnezeu a murit!”(I)

„Cel mai de seamă eveniment din ultima vreme — că „Dumnezeu a murit” iar credinţa în Dumnezeul creştin a ajuns de necrezut — începe deja să-şi arunce primele umbre asupra Europei.” F. Nietzsche- Stiinta voioasa

Nu vreau sa il critic pe Nietzsche, pe care il simpatizez destul de mult din mii de motive… Insa sunt intru totul de acord cu el. Da! Dumnezeu a murit! Insa Nietzsche se refera la altceva… la o alta moarte. Din cunostiintele sale stia: o „divinitate”, ceva care nu are inceput, nu poate avea nici sfarsit… deci aceasta „moarte a lui Dumnezeu” are cu siguranta alte conotatii…
Da! Dumnezeu a murit! Nu imi este teama sa afirm impreuna cu el! Dumnezeu a murit pentru lumea de azi… a murit si pentru mine. Nu il mai percep la fel. Si nu stiu daca este om care sa il perceapa asa cum ar trebui… Credinta a ajuns de necrezut. Nu degeaba intrebam cu ceva timp in urma:”Oare nu e mai bine sa fii un ateu decat un crestin indiferent, un crestin care poate nici macar nu se gandeste la Dumnezeu?”

E nevoie de o noua cautare… Cine stie? Poate e nevoie si de „un nou sens”

  1. alicualexa
    aprilie 8, 2010 la 5:01 pm

    ideea de crestin este relattiva. crestinismul se stie cate pagube a facut in lumea intreaga, cate crime fara sens. in numele lui Dumnezeu se duc razboaie!!! Oare asta ar vrea El? Cred cu tarie ca biserica nu este decat o afacere, nicidecum casa Lui, asa cum se doreste a fi, si cred ca El nu a murit , dar fiecare din noi il omoram prin faptele noastre de zi cu zi.

    • aprilie 8, 2010 la 5:03 pm

      😀 M-am gandit putin daca voi accepta comentariul… Biserica nu e o afacere… nu sunt de acord… si inchei discutia, altfel „Nietzschele” din mine ar face ravagii… ma opresc

  2. alicualexa
    aprilie 8, 2010 la 5:04 pm

    Dar dupa parerea ta ce este Biserica?

    • aprilie 8, 2010 la 5:10 pm

      grea intrebare… sa ma gandesc sa fie cu propriile cuvinte… ce imi vine acum in minte: „locul in care poate zambi orice om, locul in care se simte important orice om, izvorul din care luam speranta”
      sau poate te referi la Biserica ca institutie…

  3. alicualexa
    aprilie 8, 2010 la 5:17 pm

    Imi place ca visezi desi e trist ca nu ai picioarele pe Pamant. Iti recomand o privire atenta la ce se intampla in Bisericile noastre mai ales. Daca nu vezi, ori nu vrei tu sa vezi, ori chiar crezi ce spui. Da, ar trebui sa mergem in Casa Domnului, da, ar trebui sa avem niste Preoti atat de curati sufleteste cum e firesc, ar trebui sa avem oameni care sa se intoarca cu fata spre Dumnezeu. Dar nu avem nicuna din astea. Preotii au ajuns de tot rasul, majoritatea lor, patand locul unde se afla si anume Biserica. Dumnzeu este peste tot, nu trebuie sa mergi in biserica sa il gasesti. Asta este o conceptie gresita. Si Marea Schisma , sper ca stii la ce ma refer, asta voia cui a fost? Crezi ca Dumnezeu vrea toata ura asta? atatea diferenta, ala e catolic, ala e musulman, ortodox? Dumnezeu e unul singur pentru toti.

    PS. ar trebui sa inveti sa accepti si raspunsurile care difera de gandirea ta. 🙂

    • aprilie 8, 2010 la 5:20 pm

      Dovada ca accept si alte raspunsuri am dat-o: am acceptat comentariul tau 😀
      o intrebare: oare noi care criticam suntem mai buni?
      eu plec capul si nu spun nimic despre… cine cunoaste care sunt gandurile lui Dumnezeu? 😛

  4. alicualexa
    aprilie 8, 2010 la 5:24 pm

    Domnul tau de care vorbim pe blogul meu, nu era genul sa plece capul, daca tot zici ca ii esti fan , fii pana la capat! 🙂
    In alta ordine de idei, poti critica falsitatea unora, cand stii ca tu nu esti asa. Nu critic oameni nebuni, bolnavi, saraci ci numai pe cei falsi si ipocriti. Asa este nu stie nimeni ce gandeste Dumnezeu dar daca ne luam dupa Biblia care daca e adevarat ce scrie in ea, sigur nu asta e drumul pe care ar fi trebuit sa fim. Dar El ne-a lasat , pentru ca avem liber arbitru.

    • aprilie 8, 2010 la 5:27 pm

      😀 a fi fan… nu cred ca inseamna sa fac totul asemenea, unde e liberul arbitru? ca tot vorbeam de el?

  5. alicualexa
    aprilie 8, 2010 la 5:28 pm

    Te mai faci ca uiti de el pe parcursul vietii uneori:))

  6. Rodica
    aprilie 8, 2010 la 7:49 pm

    Eu ii schimb putin vorble lui Nietzsche,continuandu-le si spun ca Dumnzeu a murit in inima omului…pt ca omul nu mai are viata in el…nu mai are viata adevarat!Suntem niste morti vii!Dumnzeu a murit pt om,nu a murit in sine!

    • aprilie 8, 2010 la 7:51 pm

      😉 tocmai Nietzsche se refera la credinta…:)

      • Rodica
        aprilie 8, 2010 la 7:51 pm

        stiu 😛

  7. aprilie 8, 2010 la 7:59 pm

    😀

  8. aprilie 9, 2010 la 6:51 pm

    Credinţa este parte din fiinţa fiecăruia. Intimitatea sufletului nostru despre care nu ştiu dacă putem vorbi cu atâta uşurinţă!

    • aprilie 9, 2010 la 6:58 pm

      nu putem… si cand vorbim nu vorbim despre credinta asa cum ar trebui

  9. klausen1976
    aprilie 10, 2010 la 3:29 pm

    ma intreb daca Dumnezeu nu a fost ucis …

    • aprilie 10, 2010 la 3:31 pm

      de noi…

      • klausen1976
        aprilie 11, 2010 la 7:29 pm

        exact.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu